maanantai 23. helmikuuta 2015

Vähäunisia öitä

Kymmenen päivää on mennyt aivan huomaamatta. Monesti olen meinannut kirjoittaa, mutta kirjoitusmahdollisuus on menosti mennyt nopeasti ohi. Huomenna pikku-Mymmeli täyttää jo neljä viikkoa - käsittämätöntä! Pikkuneidin vatsa on nyt kolme viikkoa ollut varsin ongelmainen: pikkuneidllä on paljon ilmaa vatsassa (meinasin kirjoittaa mahaa ilmassa... Mikä univaje?) ja tästä johtuen vauva on viime viikot herännyt vähintään tunnin välein, pääasiassa puolen tunnin välein pääpunaisena, selkäkaarella paukuttelemaan. Nukahtaa onneksi nopeasti uudelleen sen jälkeen, kun on saanut ilmat punnerrettua ulos. Muutama itkuilta on ollut, jolloin vauva on - todennäköisesti kuitenkin väsymystä eikä mahaa - huutanut puoleen yöhön tai vähän pidemmällekin. Noina öinä vauva on nukkunut 5-7 tuntia heräämättä! Varmaan tulee niin paljon pyöriteltyä vauvaa neljän huutotunnin aikana, että ilma pääsee purkautumaan ja on väsynytkin, että uni maittaa. Ei siis vauva nälkäänsä herää tunnin välein...

Vauvalla on jonkinnäköinen rytmi, vaikka väitetään, ettei vauvalla tuon ikäisenä vielä olisi. Ehkä olen niin rutinoitunut Myyn kanssa, että siinä samalla vauvakin rutinoituu aikatauluihimme. Vauva nukkuu aamupäivällä pitkälle, kymmeneen, jopa yhteentoista. Tällöin purin antamaan kahdeksan aikaan heräävälle Myylle omaa aikaa ja valmistelemaan päivän ruuan. Vauvan herättyä syötän hänet ja sitten touhuamme yhdessä. Yhdeltätoista Myy syö ja käy 12 jälkeen päiväunille, paitsi silloin, kun aamu-unta on riittänyt lähemmäs yhdeksää. Myy ei siis nuku joka päivä päiväunia. Niinä päivinä, kun päiväunet jäävät, Myy käy tuntia aiemmin yöunille. 

Päiväunien ajan vauva pääsääntöisesti valvoo tai nukkuu osittain, harvoin kuitenkaan kokonaan isosiskon uniaikaa. Viime viikolla Myy tosin lyhensi puolentoista tunnin päiväunet alle tuntiin, joten pääsääntöisesti tytöt vaihtoivat valvojan vuoroa. Myyn päikkäreiden jälkeen syödään välipalaa kahden aikaan ja puoli kolmen pyritään lähtemään ulos. Ulkona ollaa tunti, puolitoista, välillä kaksikin tuntia tekemisestä riippuen. Myyhän olisi ulkona vaikka kokopäivän nyt kun on innostunut mäenlaskusta tosissaan, mutta minusta ei saa superäitiä, joka siellä jaksaisi olla pidempään ilman aikuisseuraa... Valitan.

Ulkoilun ajan Mymmeli nukkuu vaunuissa varsin hyvin. Pitäisikin kokeilla laittaa Mymmeliä muulloinkin jo vaunuissa nukkumaan ulos. Pukemisrumbatkin ovat sujuneet yllättävän kivuttomasti, onneksi. Pääsääntöisesti olemme kymmenessä minuutissa puettuna kaikki kolme. 

Ulkoilun jälkeen Myyn isi tulee töistä ja syömme ruuan. Pikkukakkosen Myy saa katsoa ja tähän aikaan yleensä vauva nukkuukin viimeiset päikkärinsä ja minä neulon antaumuksella. Vauva haluaa puoli kahdeksan aikaan iltatissille, ja mies saa antaa iltapalan Myylle. Vauva nukahtaa kahdeksan, puoli yhdeksän aikaan ja Myy käy unille iltasadun myötä puoli yhdeksän, yhdeksän välillä.

Yksin iltojen hoitaminen on haastavaa. Onneksi mies on vain yhden illan harrastusten parissa säännöllisesti, mutta toki epäsäännöllisiä iltamenoja on jonkin verran. Tuttia vauva ei osaa oikein, tuttipullon luovutin jo, sillä vauva lähinnä yökki ja vaikutti tukehtuvan siihen. Kutakuinkin sama reaktio tutin kanssa... Mutta mihinpä minä olisin menossa ennen kesää, tissit voivat vallan hyvin pysyä kotonakin.

Vieraita ei ole hirveästi käynyt, tällä viikolla sitten senkin edestä. Joka päivälle on jotain suunnitelmaa. Tänään käytin vauvan vauvahieronnassa, joka oli kyllä aika turhaa siinä mielessä, etten saanut sitä oikein mitään uutta. Samoja hierontajuttuja, mitä jo synnärillä neuvotaan ja imetyksestä tykkäsi hoonolla soomella kertoa asioita, jotka neuvola on jo selittänyt kymmeneen kertaan. Saa nähdä, oliko käynnistä mitään apua.

Ristiäiset ovat kuukauden kuluttua, mutta nimi pikkuneidille on jo päätetty. Emme kutienkaan juurikaan kutsu Mymmeliä oikealla nimellään, sillä isosisko kopioisi sen välittömästi puheestamme ja paljastaisi kaikille. Herkut alkavat olla mietitty, kuten myös viikkoa aiemmin oleviin Myyn kaksivuotisjuhliin (KAKSI VUOTTA JO!). Kummit ovat nyt kaikki selville. Mymmelille tulee neljä virallista kummia ja yksi "haltiakummi" eli kirkkoonkuulumaton. Myyllä on viisi kummia, joista kaikki kuuluvat kirkkoon. Sylikummiksi valikoitui ihana ystäväni, joka onkin ainut naispuoleinen kummi Mymmelillä. Myyllä sen sijaan on kaksi mies- ja kolme naiskummia. Synttäreitä vietämämme kotonamme, mutta ristiäisiä vanhempieni luona, säästynpähän siivousrumbalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuulen sinusta mieluusti, kiitos siis kommentistasi!