torstai 2. lokakuuta 2014

23+0, neuvolaterveiset ja äitiyspakkausmietintöjä

Eilen oli se neuvola, jossa sain todistuksen raskaudesta Kelaa varten. Samantein eilisiltana täytin äitiysavustus ja -rahahakemuksen. Olen aiemminkin katsellut äitiyspakkauksen kuvia ja ensi kertaa niitä katsellessa tykkäsin kovasti. Nyt kuitenkin hetken aikaa emmin, enkä ollut pakkauksen tuotteista makuupussia ja paria vaatetta lukuunottamatta ihan yhtä innoissani, mutta päädyin kuitenkin pakkaukseen paristakin syystä: 

a) makuupussi on ihana. Myös toppahaalari on aika kiva, jos lapsi on poika. Jos koko pitää paikkansa, niin vääränkokoinen tosin. 

Äitiyspakkauksen kaikki tuotteet vuonna 2014
http://www.kela.fi/aitiyspakkaus
b) Pakkaus on aika poikamainen tänäkin vuonna, mutta ei yhtä poikamainen kuin Myyn aikaan. Voisin kuvitella tällä kertaa jopa käyttäväni useampaakin vaatetta. En silti ymmärrä, miksi paketissa on niin monet potkarit, sillä niiden käyttö ei nykyaikana tunnu olevan suosittua muidenkaan talouksissa. Käytin Myyllä potkareita ehkä kolme kertaa, puolipotkareitakin harmittavan vähän. Tumput ovat samat tylsät harmaat, kestovaipat varmasti ihan hyvät. Paljonhan pakkauksessa on samaa käyttötavaraa kuin Myyltä jäi, mutta minustakin on ollut ihanaa, kun oman pakkaukseni sisältö on tallessa, joten tahdon joka lapselle säilyttää oman pakkauksen sisällön :) Saa nähdä, osaavatko sitä samalla tapaa arvostaa.

c) 140 euroa on loppuunsa aika vähän rahaa. Tai ei se ole, sillä saisi tasan tarvittavan määrän paketin sisällöstä, sillä ihan joka juttua ei tarvitsisi tuplana, kun ne ovat Myynkin jäljeltä tallella. Silti pakkauksen arvo on paljon enemmän ja tämä takaraivossa kolkuttaakin. Ja onhan se ihana oikeus, joka meillä on!

d) Ihan vain se yksinkertainen syy, että tahdon hakea postista tuon paketin ja hypistellä sen sisältöä kerta toisensa jälkeen. 

Päädyin siis ottamaan pakkauksen. Päätin samalla myös melko varmasti, etten hae syksyllä töitä, vaan olen kotona siihen asti kuin kakkonen on vuoden tai jopa puolitoista. Toki ehdin muuttaa mieleni syksyyn mennessä aivan riippuen tarjolla olevista paikoista, mutta täyttä paikkaa en ota. Tämä kahdeksan viikkoinen on ollut äärimmäisen raskas erityisesti henkisesti, enkä todellakaan tekisi tätä vauvan tai kahden pienen lapsen kanssa. Täytyy vain toivoa, etten silloin tippuisi kilpailuputkesta. 

Neuvolakuulumisia eritellen paineet olivat erittäin hyvät, sf-mitta 18,5 cm eli vähän keskikäyrän alapuolella. Painoa tullut 400 g/vk eli kuutisen kiloa nyt yhteensä. Myystä ehti tulla yhteensä 17 kg, saa nähdä, noustaanko nyt samoihin lukemiin. Onneksi paino tippui kohtalaisen nopeasti, niin en ole siitä niin huolissani. Huomaan kyllä, että pylly on ottanut lisäkiloja ja se ärsyttää. Lenkille tekisi kovasti mieli, mutta tällä hetkellä elämä on varsin hektistä. Sykkeet olivat jälleen 155 ja vauva liikkui ja potki ahkerasti. Kummastas sukupuolesta nämä sykkeet taas kertoivatkaan? Tytöstä? Sydänääniä kuunnellessa terkka naureskeli vauvalle olleelle hikalle :) Aika söpöä se kyllä oli.

Tänään tulee 23. raskausviikko täyteen ja 24. lähtee käyntiin. Jos vauva kohta lähtisikin syntymään, se voitaisiin pelastaa. Tätä en todellakaan toivo, mutta se herättää uskallusta kulkea maha ylpeänä esillä. Tänään eräs pikkupoika tökkäsikin mahaan todeten minulla olevan vauvan mahassa, huih, joko lapsetkin sen ymmärtävät?

Lisään tähän vielä perinteisesti - tai vähemmän perinteisesti - raskausviikko selosteen vau.fi:n sivuilta :)

"24. raskausviikko
Sikiön paino: 500 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 20 cm 
Koko pituus: 28 cm

SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Tiedämme, että sikiö voi nyt kuulla, koska se reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Kovat ja korkeat äänet voivat saada sen säpsähtämään. Sikiön liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoiduiksi koska uusiahermosyitä yhdistyy verkostoon. Keuhkoissa kehittyy tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Uhkaavassa ennenaikaisessa synnytyksessä annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.
NAINEN
24. raskausviikko

Näihin aikoihin sikiö alkaa kuulla, joten juttele ja laula sille! Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen. Se voi myös tunnistaa isän ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille. Jos teillä on jokin erityinen laulu tai pieni tarina, jota olette kertoneet sikiölle useita kertoja raskauden aikana, lapsi on todennäköisesti tottunut kuulemaan sen ja rauhoittuu myös syntymän jälkeen kuullessaan sen. Kannattaa siis alkaa nyt harjoitella kehtolaulua, jota voitte laulaa kun lapsi on syntynyt!
Kutinaa voi esiintyä, erityisesti vatsalla kun iho venyy. Hiero rasvaista voidetta kutisevalle iholle. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja. Sopivan voiteen löytämiseksi voit kysyä neuvoa apteekista. Käytä mieluiten väljiä puuvillavaatteita ja käytä kohtuudella pesupulveria ja huuhteluainetta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuulen sinusta mieluusti, kiitos siis kommentistasi!