torstai 28. elokuuta 2014

19. raskausviikon alku

"19. raskausviikko

Sikiön paino: 220 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm 
Koko pituus: 18 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 16 viikkoa vanha. Korvat pistävät hieman ulos päästä ja silmät asettuvat paikoilleen. Suolistoon kerääntyy jäteaineita, kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Tätä kutsutaan mekoniumiksi, josta tulee lapsen ensimmäinen uloste. Sormenpäihin ja varpaisiin kehittyvät kullekin ihmiselle yksilölliset jälkensä.
Verenkierto on nyt täydessä vauhdissa. Napanuora kasvaa ja muuttuu paksummaksi, kun veri, joka antaa ravinnon sikiölle, kulkee suurella voimalla sen läpi. Elimistön puolustautumisjärjestelmä alkaa toimia ja tuottaa vasta-aineita. Nyt sikiö alkaa olla niin iso ja vahva, että tunnet sen potkut. Yleisesti ottaen aiemmin synnyttäneet tuntevat potkut aikaisemmin kuin ensisynnyttäjät, koska he tietävät mitä kuulostella.

NAINEN
19. raskausviikko
19. raskausviikko

Kun pidät hyvää huolta henkisestä hyvinvoinnistasi, pidät huolta myös syntymättömästä lapsestasi. Keho ja mieli ovat yhteydessä keskenään. Vain itse tiedät, mitä tarvitset ollaksesi onnellinen ja hyvinvoiva. Siksi kannattaa kertoa siitä myös kumppanillesi.
Hellä kosketus vaikuttaa aivojen mielihyväkeskukseen ja vapauttaa endorfiineja, ”onnen hormoneja”, joten anna aikaa nautiskelulle. Ottakaa kumppanisi kanssa tavaksi vaikkapa pieni hierontatuokio – se antaa teille myös mahdollisuuden olla lähellä toisianne. Käyttäkää hieroessa vaikkapa öljyä tai kosteusvoidetta. 
Kun kohtu kasvaa, vatsan iho venyy. Joskus ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Nämä venymisjäljet –raskausarvet – ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat ja tulevat hopeanharmaiksi synnytyksen jälkeen. Raskausarpia voi tulla myös pakaroihin ja rintoihin, jotka myös kasvavat raskauden aikana.
Kohtu painaa nyt n. 320 grammaa ja istukka n. 170 grammaa."
http://www.vau.fi/raskaus/Raskausviikot/Viikko-19/
Toivon, ettei uusia raskausarpia tulisi. Reisissä ja pohkeissa on jälkiä Myyn jäljiltä, pakaroista viitsi edes puhua. Vatsa kuitenkin säästyi pahemmilta rutuilta, vain navan ympärys muistuttaa Myystä, mutta nyt piukean, isomman mahan kanssa navankin ympäristö on suoristunut. Viiva ei ainakaan vielä ole alkanut näkyä, Myystähän se nousi rintoihin asti ja pysyi pitkään synnytyksenkin jälkeen näkyvissä - se siitä poikaviivasta.
Onneksi huomenna on perjantai. Töissä on hirveää hulinaa. Myy on nukkunut viime yöt vaihtelevasti, mutta heräillyt joka tapauksessa vähintään pari kolme kertaa. Jos Myy ei ole heräillyt, katit ovat senkin edestä. Myy on tämän viikkoa nukkunut päikkäreitä sisällä! Ja hienosti onkin nukkunut. Nukahtamiseen menee viisi minuuttia, ei huutoa ja nukkuu sen puolisentoista tuntia. Muutos tapahtui yhdessä päivässä. Aiemmin Myy saattoi huoletta huutaa puolikintoista tuntia, että ei nuku sisälle ja sunnuntaina, kun sateen takia nukutin sisälle, ei mitään. Otti nuken kainaloon ja kävi nukkumaan. Tämän myötä myös yöunille nukahtaminen on sujunut yhtä hienosti. Nyt kun vielä Myy oppisi nukkumaan taas yöt läpi heräämättä.. Kaksi hammasta tosin on ihan viittä vaille läpi ja kaksi lisäksi tulossa, että ihmekkös tuo heräily. Äiti vaan alkaa olla aika tööt.
Mukavaa alkavaa viikonloppua teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuulen sinusta mieluusti, kiitos siis kommentistasi!